O Projektu

  • O projektu IMAGINARY

IMAGINARY je projekt kojeg je osmislio i realizirao njemački institut Mathematisches Forschungsinstitut Oberwolfach (voditelj: prof. dr. sc. Gerhard Huisken). Koncept i ideja prvi su put predstavljeni 2008. izložbom radova nastalih u okviru projekta.

Jedna od osnovnih karakteristika IMAGINARY projekta je program otvorenog koda Surfer, platforma za interaktivnu matematiku koja lako može biti integrirana u svakodnevnu nastavu matematike osnovnih i srednjih škola te na studijima. Uz Surfer, projektom je realiziran čitav niz interaktivnih programa koji se koristite u vizualizaciji matematičkih pojmova, a budući je sve osmišljene programe iznimno lako koristiti, ovaj projekt učenicima i profesorima omogućuje jednostavnu realizaciju vlastitih ideja te potiče maštovitost i kreativnost autora što onda nerijetko prerasta u ugodno i uzbudljivo istraživanje, jedan od osnovnih ciljeva IMAGINARY projekta.

Glavni dokaz njegove iznimne popularnosti broj je od čak 140 gradova diljem svijeta u kojima je organizirana izložba radova nastalih korištenjem svih softvera osmišljenih u okviru projekta. U organizaciji Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci po prvi puta u Hrvatskoj bit će postavljena IMAGINARY izložba na kojoj će biti izložene slika izrađenih u programu Surfer i sličnim programima kao i 3D matematički modeli isprintani najnovijom tehnologijom 3D printanja. Izložba će biti u zgradi sveučilišnih odjela u Kampusu Trsat (Radmile Matejčić 2, Rijeka), a otvorenje će biti 19. travnja 2016. na Otvorenom danu Odela za biotehnologiju, Odjela za informatiku i Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci (u okviru Festivala znanosti). Svi zainteresirani, posebice natjecatelji, pozvani su na izložbu.

  • Stereografske projekcije u projektu IMAGINARY

U okviru IMAGINARY projekta grupa matematičara sa sveučilišta u Edinburghu osmislila je interaktivnu izložbu Brilliant Geometry koja ilustrira stereografsku projekciju koristeći 3D modele matematičara Henrya Segermana.